7 Eylül 2020 Pazartesi

Kronik Hastalıkları Türk Kahvesi ile Yenmek Mümkün

Kronik hastalıklar yaşam boyu devam eden, yavaş yavaş gelişerek bireyin günlük hayatını zorlaştıran sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıklar kimi zaman erken dönemde belirti göstermez. Kronik hastalık tanısı konulduğunda ise düzenli olarak tıbbi tedavi gerektirebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsendiğinde bu hastalıklar önlenebilir, dengeli bir beslenmeyle kimi belirtiler hafifletilebilir.

 KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR? 

💜       Tip 2 Diyabet

💜        Kalp-Damar Hastalıkları

💜       Obezite

💜       KOAH

💜        Astım

💜        Hipertansiyon

💜       Böbrek Hastalıkları

💜       Eklem İltihabı

💜        Kanserler

Gelelim bu hastalıkların Türk kahvesiyle ilişkisine…

 TÜRK KAHVESİ BİR KAHVE ÇEŞİDİ MİDİR? 

Hayır. Türk kahvesi aslında bir kahve çeşidi değil, hazırlama şeklidir. Yani kendine has bir kahve çekirdeği yoktur. Türk kahvesi için Arabica kahvesinin çekirdeklerinden en yüksek kalitelileri seçilerek, mümkün olduğunda en ince formda dövülür, sonrasında cezve ile pişirilir. Türk kahvesinin, diğer kahve türleri ve hazırlama stillerine kıyasla daha yüksek miktarlarda biyolojik olarak aktif bileşen ve kafein içerdiği bulunmuştur.

Kahve: kafein, kafeine ek olarak yağ metabolizmasını düzenleyen klorojenik asit gibi polifenoller, kafestroller ve kahweol gibi yağ moleküllerini içerir. Ayrıca bu moleküller antioksidan özellik gösterir.

İçerdiği bu etkin maddeler, serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmada etkin bir rol alır. DNA onarımını gerçekleştirir. Detoksifikasyon enzimlerini aktive eder.

KAFEİN

Kahve çekirdeklerinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Araştırmalara göre kafein, yağlı karaciğer hastalığına karşı koruma sağlar.

KLOROJENİK ASİT

Kahvedeki en önemli polifenoldür. Kahvenin antioksidan özelliği klorojenik asitlerden gelir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra bakterilerin çoğalmasını ve kanser oluşumunu engelleyici gibi birçok özelliği bulunur.

 KAHVENİN KRONİK HASTALIKLARA KARŞI ETKİSİ 

Geçmişte yapılan çalışmalar kahve ve kafein tüketiminin potansiyel olarak sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söylemiştir ancak yapılan son araştırmalar kahve tüketiminin bazı kronik hastalıkların riskini azalttığını ortaya koymuştur.

 Kalp Hastalıkları 

Kahve tüketiminin koroner kalp hastalığı ve inme konusunda yararlı etkileri vardır. Ancak günlük kafein alım miktarı aşıldığında zararlı etkilere neden olabilir.

 Karaciğer Hastalıkları 

Yapılan son araştırmalar kahvenin, alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığında insülin duyarlılığını artırarak faydalı etkiler gösterdiğini belirtmektedir.

 Hipertansiyon 

Araştırmalar günde 3-4 fincan kahve tüketiminin hipertansiyon riskini azalttığını bildirmektedir. Ancak gün içinde tükettiğimiz bazı besinlerin de kafein içerdiğini düşünürsek, günde en fazla 2 fincan kahve tüketilmesi uygun olacaktır.

 Kanser 

Önceki çalışmalar kahve tüketiminin bazı kanser riskini artırabileceğini öne sürse de son zamanlarda yapılan çalışmalar kahve tüketiminin kansere karşı ya nötr ya da yararlı etkilerinin olduğunu vurgulamaktadır.

 Diyabet 

Bazı çalışmalar, düzenli kahve tüketiminin Tip 2 diyabet riskini azaltma da etkili olduğunu bildirmektedir. Bu koruyucu etki, insülin duyarlılığını ve glikoz metabolizmasını iyileştirmesi, oksidatif stresi azaltmasıyla ilişkilidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme

Katkınız için teşekkürler.